Christopsomo, pâinea grecească de Crăciun

Sfaturi culinare

Este un produs tipic bucătăriei grecești: este o pâine, caracterizată printr-o împletitură, în interiorul căreia găsim stafide. Iată povestea lui.

Ce este Christopsomo, pâinea grecească de Crăciun

înseamnă „” și este o pâine cu siguranță simbolică. Pâinea se caracterizează printr-o împletitură în formă de cruce sau „” la suprafață – simbolizând pe Hristos – și cu o nucă întreagă decojită în centru.

Ele simbolizează pântecele Fecioarei Maria. Unii spun că simbolizează și peștera în care s-a născut Hristos.

Pâinea este – de obicei – și aromată cu tocat și un condiment special numit (mahlepi), care se obține prin măcinarea semințelor cireșului.

Denumită și (pâinea rotundă a lui Hristos), se prezintă sub forma unei pâini rotunde, deseori făcută cu aceleași ingrediente ca și pâinea de Paște.

Aceste două condimente adaugă o aromă plăcută pâinii și o fac cu adevărat specială, ideală pentru sărbătorile de Crăciun. Pâinea se prepară și se servește, de fapt, în Ajunul Crăciunului.

Există multe variante ale Christopsomo. Unele familii le prepară simplu, fără a adăuga condimente și nuci.

Unii, însă, îl adaugă și în pâine și se mănâncă – de obicei – sfâșiind pâinea cu mâinile: până la urmă nu se folosește nici un cuțit pentru a felia pâinea.

Originile acestui produs de copt tipic festiv

Chiar și astăzi, pregătirea Christopsomo este considerată de mulți a fi o și se acordă mare grijă la prepararea lui. Este întotdeauna împodobită cu o cruce, după cum v-am spus, și alte motive religioase.

Odinioară a fost piesa centrală a meselor tradiționale grecești de Crăciun, împreună cu cantități mari de smochine uscate, nuci și miere.

Potrivit tradiției, fiecare familie pregătea un Christopsomo sau „”, cu (gospodinele foloseau cuțite sau furculițe pentru a decora pâinea cu simboluri reprezentând ocupația principală a casei).

Folosirea abundentă a și – ca simboluri ale fertilității și al recoltei bune – amintește de vechile (similare cu Saturnaliile romane) ținute în Attica în onoarea lui Cronos, zeul recoltei.

Unele familii merg la biserică în Ajunul Crăciunului și se întorc acasă pentru o masă care începe cu tăierea Christopsomo de către . Alții așteaptă până la masa principală din ziua de Crăciun.

Șeful familiei acționează cu un cuțit, spunând: „, apoi taie câte o bucată pentru fiecare, cu urarea „ („Crăciun fericit”) sau „” („Trăiește mulți ani”).

author avatar
Radu Zarnescu
Bucătar profesionist ofer sfaturi despre mâncare sănătoasă și rețete delicioase
Rapid si Gustos